80 jaar vrijheid | Bibliotheek Oosterschelde

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.

Op de schuit & naamplaatjes maken

Ga je mee op de vissersschuit van Adrie Sinke? Hij is familie van Kees Sinke, die werd opgeroepen voor mobilisatie van het Nederlandse leger. Een vrijwilliger van het Museum Memorial 40-45 Kapelle vertelt je alles over de mobilisatie en de situatie tijdens de oorlog in Yerseke. Auteur Gerard Verkuil leest het verhaal van Kees Sinke voor uit zijn boek.

Na het verhaal gaan we creatief aan de slag! Soldaten gebruikten vroeger vaak een naamplaatje, die ze als ketting droegen, zodat ze wisten wie wie was. In Restaurant Oesterput 14 gaan we zelf zo’n naamplaatje maken; in een ijzeren plaatje timmeren en die aan een ketting rijgen.

Bekijk de activiteit

In het verzet & maak een stripfiguur

Wist je dat er ook in Goes dappere verzetshelden waren? In het Historisch Museum de Bevelanden in Goes leren we alles over Jaap Rus, die tijdens de oorlog met zijn typemachine berichten maakte
en ze dan verstopte in zijn schoenzool. Gerard Verkuil leest het verhaal van Jaap Rus voor uit zijn boek.

In de Bibliotheek van Goes gaan we onder leiding van illustrator Danker Jan Oreel aan de slag met het maken van ons eigen strip- of tekenfilmfiguurtje! 

Meld je aan

Over de Franse slag & maak je eigen slangenstok

Ben je ook benieuwd waarom er in Kapelle een Franse begraafplaats is en hoe het kan dat er ook Marokkaanse mannen zijn begraven? De Marokkanen maakten onderdeel uit van het Franse leger en een deel van hen werkten in Zeeland aan de Atlantikwall. In het Museum Memorial 40-45 Kapelle leren we alles over wat deze mannen hebben meegemaakt, wat de Franse slag is en hoe dit allemaal in Kapelle kon gebeuren. We zien ook voorwerpen uit die tijd, zoals een slangenstok, een Marokkaanse vlag en een helm. Auteur Gerard Verkuil leest het verhaal over deze Marokkaanse mannen voor uit zijn boek.

Net als de Marokkaanse mannen gaan wij ook aan de slag met het maken van onze eigen slangenstok! Onder begeleiding van Marloes Dieleman van Dibbedee leren we hoe je mooie figuren en letters in de stok kunt branden.

Meer informatie

Boekentip: De Kinderwagen van Toon

Twaalf verhalen over de Slag om de Schelde, een militaire operatie die plaatsvond tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van voorwerpen die te zien zijn in het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Met foto’s en illustraties in kleur en zwart-wit.

Meer over het boek

Uit deze chaos wordt wat beters geboren

Hoe was het om de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Dankzij de unieke verzameling brieven van het boerengezin Groenewege uit Sint-Maartensdijk weten we dat. Ze schetsen een persoonlijk en aangrijpend beeld van de periode 1940 - 1945. Over het verzet tegen de bezetter, over de onderduik, over de evacuatie, over de bevrijding en de terugkeer naar het eiland Tholen.

Op woensdag 30 april vertelt Arie de Viet (auteur van het boek Boerenzoon in het verzet) over wat er met het gezin is gebeurd. Een lezing over heldenmoed, verlies, honger en hoop.

Naar de activiteit

Vrijheidslunch in de Bibliotheek

Dit jaar willen we met elkaar aan tafel schuiven voor een speciale Vrijheidslunch. Een moment met elkaar om verhalen te delen, het gesprek aan te gaan en samen het waardevolle van vrijheid te ervaren. Het gemeenschappelijke doel: een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij thema’s als vrijheid en onvrijheid centraal staan. We nodigen iedereen die de vrijheid wil vieren uit.

En wat staat er op het menu? Vrijheidssoep! Dit jaar komt de soep uit de keuken van Jet van Nieuwkerk.

Naar de activiteit

Boekentip: Boerenzoon in het verzet

Reconstructie op basis van brieven en andere documenten van het leven van Piet Groenewege, een boerenzoon van het Zeeuwse eiland Tholen, die zich in de oorlog aansluit bij het verzet, gevangen wordt genomen en in kamp Amersfoort belandt, waarna hij in 1942 wordt gefusilleerd.

Meer over het boek


Romans over de Tweede Wereldoorlog

Terugblik: Boekpresentatie Catharina in de Bibliotheek Goes

Op vrijdagavond 28 februari was Frank Krake te gast in de Bibliotheek Goes om zijn nieuwe boek 'Catharina' te presenteren. Het werd een indrukwekkende lezing en een betekenisvolle avond; tijdens het nagesprek waren de emoties in de zaal voelbaar. Het boek gaat over de Joodse Catharina, die hoogzwanger wordt opgepakt door de nazi's en naar Kamp Westerbork wordt gedeporteerd. Daar wordt haar zoon Clarence geboren. Om haarzelf en haar zoon te redden, gaat ze dansen als showgirl in het beroemde kampcabaret.

Meer over het boek

Informatieve boeken over de Tweede Wereldoorlog


Meer weten over 80 jaar vrijheid?

Wil je graag meer weten over 80 jaar vrijheid? Kijk dan eens op Vrijheid.nl. Daar vind je alle activiteiten die in het hele land worden georganiseerd, maar ook meer informatie over wat we precies herdenken. 

Naar Vrijheid.nl

Boeken bij de Online Bibliotheek

Ook bij de Online Bibliotheek vind je een ruime collectie aan e-books en luisterboeken over de Tweede Wereldoorlog. Via onderstaande knoppen bekijk je de hele collectie. Start meteen met lezen!

E-books over de Tweede Wereldoorlog

Luisterboeken over de Tweede Wereldoorlog