Lang zullen ze lezen!

Bibliotheek Oosterschelde heeft iets te vieren! Wij werken namelijk in 2024 met 100 scholen samen via de aanpak van de Bibliotheek op school. Deze mijlpaal willen we graag groots vieren met het evenement Lang zullen ze lezen! op 3 oktober 2024. Op deze dag zetten we leesbevordering en alles en iedereen die hier een bijdrage aan levert in het zonnetje!

Reserveer jouw tickets!

Het programma ziet er als volgt uit:

Om 16:00 uur starten we met een inloop, met een klein hapje en drankje in kinderboekenstijl

  • Opening van het symposium door dagvoorzitter Katinka Polderman
  • Adriaan Langendonk (Stichting Lezen/KB) over het landelijke project dBos
  • Keynote: Eén van Nederlands meest gevierde auteurs, Edward van de Vendel, geeft een inspirerende lezing over de kracht van jeugdliteratuur
  • Panel interview onder leiding van Katinka Polderman: Met dBos mensen blikken we terug en vooruit op de kracht van de samenwerking binnen de Bibliotheek op school
  • Diner (in stijl met diverse hapjes) met mogelijkheid om te netwerken en je te laten inspireren bij één van de 'stands'
  • Keuze uit diverse deelsessies met onder andere; Bas Maliepaard (recensent bij de GVP), Nelske van der Veer (taalonderwijskundige), Iven Cudogham (kinderboekenschrijver) en vele anderen.

Om 20:30 uur sluiten we af met een heus boekenbal in de Bibliotheek Goes!

Tijdens de pauzes is er ruimte om bij de volgende stands een kijkje te nemen:

  • Green Screen: Duik in je boek
  • Biebdokter: Vind je nieuwe voorleesboek, boekentips en tips rondom werkvormen
  • Thematafels: Boeken passend bij de zaakvakken, leesplezier voor kinderen met leesproblemen en meer
  • De VoorleesExpress: Informatie en een kijkje in de ABC collectie (in diverse talen)
  • Tuin van Troje: Met een toepasselijk aanbod van boeken en diverse signeersessies

Deelsessies

Tijdens het symposium heb je de keuze om deel te nemen aan één van de diverse deelsessies. Tijdens het aanmelden voor het symposium kies je alvast de deelsessie waaraan je graag wilt deelnemen. Je kunt kiezen uit:

  1. Martijn van der Linden: Welke creatieve technieken kan je inzetten om de liefde voor boeken bij kinderen te vergroten?
  2. Leren in verbinding: Ben jij nieuwsgierig naar manieren waarop je n.a.v. teksten met kinderen kunt werken waarbij alle breinen actief zijn?
  3. Roland Kalkman: Voorlezen, hoe doe je dat? Je krijgt tips over de keuze van een boek, over stemgebruik, contact maken met je luisteraar en hoe je kunt voorlezen voor jongere en oudere kinderen.
  4. Nelske van der Veer: In deze workshop ontdekken we wat meertalige kinderen daarvoor nodig hebben. We verkennen een samenhangende, inclusieve benadering van het leesonderwijs, binnen een kennisrijke leeromgeving.
  5. Leonard Boekee: In deze deelsessie vertelt prentenboekenmaker Leonard Boekee over zijn eigen illustratiewerk en laat hij je kennismaken met inspirerende voorbeelden van over de hele wereld.
  6. Iven Cudogham: Hoe kun je in de klas op deze manier aan de slag met verhalen en teksten? Plezier maken met de woorden en zinnen, dat kan schrijvend, lezend of zelfs rappend.
  7. Bas Maliepaard: Waar moet een goed kinderboek aan voldoen? Hoe herken je het? En waarom is het belangrijk om niet alleen aan te bieden wat kinderen uit zichzelf al graag lezen?
  8. Adriaan Langendonk: De inhoud van deze deelsessie wordt later bekend gemaakt.

Meer informatie over de deelsessies